17 Şubat 2021 Çarşamba

Sosyal Medya Ve Sosyal Kaygı

Çevrimiçi sosyal ağ siteleri ve özellikle Facebook, sosyal kaygısı olan bireylerin başkalarıyla etkileşime girmesi için harika fırsatlar sunabilir. Sosyal açıdan endişeli bireylerin neden çevrimiçi sosyal ağ sitelerine kolayca uygulanabilen bilgisayarları kullandıklarını açıklamak için iki farklı hipotez önerilmiştir. Önerilen ilk hipotez, bireylerin yüz yüze durumlarda sosyal becerilerdeki eksiklikleri veya rahatsızlıkları telafi etmek için çevrimiçi sosyal ağ sitelerini kullandıkları sosyal getiri hipotezidir.
Birincisinin aksine, ikinci teoriye sosyal güçlenme hipotezi denir. Bu hipoteze göre, sosyal açıdan yetenekli bireyler, başkalarıyla etkileşimde bulunmak için ek fırsatlar bulmak için çevrimiçi sosyal ağ sitelerini kullanır. Çevrimiçi sosyal ağ siteleri ve sosyal anksiyete arasındaki ilişkiye dair mevcut literatürde, her ikisi de destek aldığı için iki hipotez için karışık kanıtlar vardır.


Deneysel bir çalışmada, Rauch ve ark. Sadece yetişkin kız öğrencilerden oluşan bir örneklemde, Facebook'a daha önce maruz kalmanın yüz yüze etkileşim sırasında fizyolojik uyarılmayı azaltıp artırmadığını araştırdılar. Katılımcılar rastgele dört gruba ayrıldı. İlk grup sadece Facebook'a maruz kalanlar, ikinci grup sadece yüz yüze görüşmelere maruz kalanlar, üçüncü grup ise önce Facebook'a maruz kalanlar, ardından son grupta yüz yüze görüşmeler. önce yüz yüze görüşme ve ardından Facebook'a. Sonuçlar, uyaranı yalnızca Facebook olan katılımcıların, uyaranla yalnızca yüz yüze olan katılımcılardan daha az fizyolojik uyarılma yaşadıklarını gösterdi. Ancak, kompozit durumlarla ilgili olarak, kişiyi Facebook'ta görmeden önce yüz yüze gördüğünde fizyolojik uyarılma daha yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder